Tenul tău poate suferi numeroase schimbări de-a lungul timpului. Aspectul acestuia se poate schimba în funcție de perioadă, de ciclul menstrual, de ce produse cosmetice folosești și de cât de serioasă ești seara, când trebuie să te demachiezi.
În sezonul rece, te poți confrunta cu mai multe schimbări legate de tenul tău, care, pe timpul verii, probabil s-a comportat perfect, datorită îngrijirii atente pe care i-ai acordat-o. Temperatura, umiditatea, ba chiar și nivelul ridicat de poluare din orașul în care locuiești își pot pune amprenta asupra pielii tale, zonele de uscăciune din jurul gurii, a tâmplelor și a pomeților începând să alterneze cu zone destul de uleioase, precum nasul și fruntea. Ocazional, poți sesiza apariția unor coșuri, a diverselor iritații și a roșeței în obraji.
Luând în considerare toate aceste dovezi ale schimbării, poți ajunge la concluzia că ceva s-a întâmplat cu tenul tău altădată consecvent și asta nu se datorează numai schimbării vremii și a trecerii într-un nou anotimp. Ceea ce nu ai luat probabil în considerare este faptul că, de fapt, tipul tenului tău poate fi unul mixt. Asta înseamnă, desigur, o provocare cumulată în ceea ce privește modul de îngrijire. Încetul cu încetul, te voi ajuta să descoperi cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere dacă te afli în căutarea unei rutini de înfrumusețare specializate pe tenul mixt.
Cuprins:
1. Ce înseamnă tenul mixt?
1.1. Tenul mixt - caracteristici
1.2. Tenul mixt - trucuri de îngrijire
2. Ten mixt și sensibil
3. Ten mixt - îngrijire naturală
4. Ten mixt deshidratat
4.1.Ten mixt deshidratat - cauze
4.2. Ten mixt deshidratat - soluții

1. Ce înseamnă tenul mixt?
Tenul mixt reprezintă o combinație între două sau chiar mai multe tipuri de ten, cele mai întâlnite fiind ten gras cu ten uscat, dar și ten gras cu ten normal. Deși fiecare necesită o îngrijire diferită, particularizată pe problemele întâmpinate, există anumite caracteristici comune, de care trebuie să ținem cont atunci când ne gândim la stabilirea unei rutini de frumusețe pentru tenul mixt.
Altfel spus, pe lângă tratarea problemelor specifice, precum uscăciunea, iritația, excesul de sebum, localizate în zone diferite ale feței, ar trebui să ne gândim la ten ca la un tot unitar și să procedăm urmărind o rutină cosmetică pentru a-l uniformiza și a-i reda frumusețea și strălucirea.
1.1. Tenul mixt - caracteristici
Cum ne putem da seama că tipul nostru de ten este cel mixt? Există un test foarte ușor care îți poate dovedi acest lucru. Fără să fi intervenit asupra tenului tău în vreun fel, la mijlocul unei zile obișnuite, folosește un servețel de hârtie și tamponează pe rând: nasul, bărbia, fruntea. Dacă șervețelul s-a umplut de sebum, dar sebumul era localizat doar în acele zone, în timp ce pomeții și pielea fină din jurul gurii și a ochilor a rămas uscată sau normală, înseamnă cu certitudine că ai tenul mixt.
Prin urmare, tenul mixt poate fi depistat fie prin acest test simplu și eficient, fie prin descoperirea unei serii de caracteristici, toate legate unele de celelalte, care definesc tenul mixt:
-
zona T (nas, frunte, bărbie) uleioasă;
-
în rest, ten normal, sau chiar cu tendință de uscăciune;
-
tenul se comportă diferit în funcție de sezon.
1.2. Tenul mixt - trucuri de îngrijire
Pentru îngrijirea tenului mixt, se recomandă o curățare în profunzime, exfolierea, gomajul facial ori de câte ori este nevoie (de maxim 2 ori pe săptămână), hidratarea și protecția solară. Rutina de îngrijirea a tenului mixt nu diferă cu mult față de rutina de îngrijire a tenului normal, totuși, trebuie luat în considerare faptul că tenul mixt este mult mai sensibil decât cel normal, așa că este de preferat să nu exagerăm cu exfoliatul folosind materiale prea abrazive și nici să aplicăm produse cosmetice pe întreaga față, fără să ținem cont de diferențele de tip.
În general, este bine să nu ne atingem fața decât cu mâinile curate, să nu aplicăm produsele de machiaj direct pe ten, fără ca acesta să fi fost pregătit în prealabil cu o cremă hidratantă sau un primer, să ne protejăm de razele UV chiar și în sezonul rece, pentru a evita îmbătrânirea prematură a tenului și petele solare, să ne demachiem înainte de culcare și să ne tratăm cu blândețe tenul.
2. Ten mixt și sensibil
O combinație care aduce o provocare în plus fetelor care încearcă să-și stabilească o rutină de înfrumusețare potrivită este, fără îndoială, tenul mixt și sensibil. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate, deoarece este greu să găsești produsele cosmetice perfecte, care să nu influențeze sănătatea tenului tău, dar și să trateze afecțiunile de care acesta suferă.
În principiu, tenul sensibil trebuie să fie curățat cu un gel de curățare special, care să nu deshidrateze pielea. Pentru hidratare, sunt recomandate serurile. Specialiștii mai spun să ne ferim de acizii exfolianți în cazul în care suferim de un ten sensibil. Dar, în același timp, nu trebuie să ignorăm nicio altă nevoie a tenului nostru.
-
Tenul sensibil - o provocare în plus!
Înainte de toate, îți recomand să faci niște investigații în rutina ta de înfrumusețare anterioară, pentru a ajunge la cauza problemei tale. Astfel, îți poți da seama că bariera de hidratare a tenului tău a avut de suferit din cauza curățarii și a exfolierii în exces sau că, din contră, te confrunți acum cu apariția coșurilor pentru că l-ai hidratat în mod excesiv.
3. Ten mixt - îngrijire naturală
Pentru a scăpa de sebumul localizat în zona T, multe dintre noi am încercat fel și fel de metode. Pot spune chiar că tenul gras este mai ușor de îngrijit decât cel mixt, sebumul fiind uniform pe întreaga suprafață a pielii. Tenul mixt necesită însă un tratament special, pe zone, cu mare atenție spre nu a deshidrata sau încărca pielea prea mult.
Recomandarea mea este menținerea unor pași esențiali în rutina de îngrijire a tenului mixt, pentru care să folosim produse naturale, certificate bio și vegan. Astfel, ceea ce aplicăm pe pielea noastră trebuie să provină dintr-o sursă sigură, să fie netestat pe animale și să aibă ca scop vindecarea afecțiunilor de care aceasta suferă.
Orientativ, putem să urmărim acești pași:
-
pentru rutina de seara:
-
demachierea cu un demachiant care să nu fie pe bază de alcool;
-
aplicarea unei măști pe bază de argilă doar în zona T;
-
folosirea unui toner pentru a reda elasticitatea și fermitatea pielii;
-
aplicarea unei creme hidratante grase cu precădere pe obraji.
-
-
pentru rutina de zi:
-
curățarea feței cu un gel de curățare blând;
-
folosirea unui ser hidratant/ cu vitamine;
-
folosirea unei creme de ochi pentru depuff;
-
aplicarea cremei cu SPF.
-
Ocazional, putem recurge la nose strips, pentru eliminarea punctelor negre, la măști hidratante, la cleiuri, gomaje și exfoliere blânde. Desigur, sunt recomandate și tratamentele la salon, mai ales pentru recuperarea tenului cu bariera de hidratare distrusă.
4. Ten mixt deshidratat
Așa cum spuneam, tenul mixt deshidratat se poate transforma într-un ten sensibil, pretențios și greu de îngrijit. Trebuie să înțelegem nevoile tenului nostru înainte de a începe să-l tratăm.
4.1. Ten mixt deshidratat - cauze
Cauza principală a tenului mixt deshidratat este, desigur, nevoia pe care o simțim să ne curățăm tenul cu tendință de îngrășare, câteodată în exces, până ce eliminăm și cantitatea sănătoasă de sebum care constituie bariera de protecție a pielii noastre.
În cazul unui ten mixt, problemele de deshidratare vor apărea în jurul obrajilor, a gurii și a ochilor, deoarece zonele respective sunt cele mai sensibile.
4.2. Ten mixt deshidratat - soluții
În cazul în care reușim să ne deshidratăm tenul atât de mult, în special în zilele friguroase, trebuie să știm care sunt soluțiile care ne vor scăpa de această problemă. Testând pe propria mea piele, am descoperit că un pic de hidratare și de răbdare în plus reprezintă rezolvarea. Astfel, include în rutina ta de îngrijire cel puțin un produs hidratant, care să poată reface bariera protectoare a pielii.
În concluzie, dacă te numeri printre posesoarele unui ten mixt, trebuie să știi că acesta nu este deloc dificil de îngrijit, odată ce te familiarizezi cu particularitățile sale. Oricum, secretul stă, după părerea mea, în consistență, în răbdare și în iubire de sine. Fii frumoasă!