SUPER PROMOȚIE | Produs Cadou + Livrare gratuită la comenzi de peste 160 lei

Tenul gras: cum să îl îngrijești corect și greșeli pe care să nu le faci pentru o piele de invidiat

Tenul gras: cum să îl îngrijești corect și greșeli pe care să nu le faci pentru o piele de invidiat

Un ten sănătos poate fi împărțit în patru mari categorii: uscat, normal, mixt și gras. Dintre acestea, care este cel mai râvnit și de invidiat? Unele voci ar spune că tenul normal prezintă cele mai multe avantaje, fiind cel mai echilibrat din punct de vedere al secreției de sebum. Adevărul este că orice tip de ten are farmecul și potențialul său, potențial care poate fi exploatat folosind o rutină de îngrijire corespunzătoare și produsele cosmetice adecvate (preferabil de natură organică).  

 

Este important de reținut faptul că toate cele patru categorii sunt considerate normale, atâta vreme cât tenul tău nu prezintă afecțiuni precum roșeață, eczeme, acnee, psoriazis etc., probleme dermatologice care trebuie consultate cât mai curând de un doctor specialist. Întrebarea este: Există un tip de ten mai predispus la apariția acestor afecțiuni? Ei bine, da, tipul de ten poate influența semnificativ evoluția unor probleme conexe, însă, există mai mulți factori declanșatori, interni sau externi, care pot contribui în egală măsură. De exemplu, tenul gras este mai predispus la acnee și puncte negre, în timp ce un ten uscat poate fi asociat cu iritațiile sau roșeața. 

 

Există atât de multe sfaturi și păreri contradictorii în mediul online, încât poate fi destul de derutant. De aceea, mi-am propus ca în articolul de față să prezint mai pe larg caracteristicile, cauzele și afecțiunile comune asociate tenului gras, cât și metodele de îngrijire corespunzătoare, pentru ca tu să ai la dispoziție toate informațiile necesare la un loc. 

 

Cuprins 

1. Principalele caracteristici ale tenului gras 

1.1. Tenul gras acneic – cauze și factori declanșatori 

1.2. Test rapid! Care este tipul tău de ten? 

2. Tot ce trebuie să știi despre tenul gras 

2.1. Ce este sebumul? - definiție medicală, funcție și beneficii 

2.2. Care sunt cauzele excesului de sebum și cum îl poți ține sub control 

3. Sfaturi și trucuri de îngrijire a tenului gras sau seboreic 

3.1. Rutina de îngrijire a tenului dimineața și seara 

3.2. TOP 3 ingrediente naturale pentru un ten cu aspect sănătos 

4. Cele mai comune greșeli în rutina de îngrijire a tenului gras  

 

1. Principalele caracteristici ale tenului gras 

Tenul gras este caracterizat de un aspect lucios al pielii, în special în zona T (pe frunte, nas și bărbie), însă, mai poți observa excesul de sebum și pe obraji, la nivelul scalpului, pe piept, sau pe spate. Activitatea pronunțată a glandelor sebacee poate înfunda porii (din cauza cantității semnificative de sebum), împiedicând astfel eliminarea toxinelor. În consecință, porii înfundați se dilată, ceea ce poate favoriza și apariția punctelor negre.  

 

Textura tenului gras este mai groasă decât a celorlaltor trei categorii, deoarece hipersecreția de sebum se amestecă cu stratul de celule moarte de la suprafața pielii. Din nefericire, acest tip de ten este mult mai predispus la acnee, dermatită seboreică, sau mătreață la nivelul scalpului.  

 

1.1. Tenul gras acneic – cauze și factori declanșatori

 

Uleiul, sau sebumul, este produs în mod natural de către piele și îndeplinește un rol de protecție împotriva umidității, deshidratării, dar și împotriva microbilor sau a altor agenți nocivi din mediul extern. Este, în același timp, o componentă cheie în apariția acneei.  

 

Probabil te întrebi, care este corelația dintre tenul gras și tendința acneică? În definitiv, nu toate persoanele cu ten gras se confruntă cu o astfel de problemă dermatologică. Răspunsul este cât se poate de simplu. Așa cum am prezentat în prima parte a acestui articol, excesul de sebum determină înfundarea porilor și imposibilitatea de a elimina toxinele. Acest lucru favorizează colonizarea bacteriilor la nivelul pielii, bacterii care se „hrănesc” din acel sebum și îl alterează, ducând la inflamarea zonei afectate. În consecință, celulele sistemul nostru imunitar produc o substanță de natură proteică numită citokină, cu rol antiinflamator, astfel încât să combată activitatea bacteriilor, ceea ce duce la apariția notoriilor coșuri inestetice.  

 

Există diverși factori care pot favoriza apariția acneei, precum predispoziția genetică, condițiile climatice, schimbările hormonale sau alimentația necorespunzătoare. Cu siguranță ai remarcat faptul că perioada adolescenței este cel mai des asociată tenului acneic, iar acest lucru este cauzat de diversele dereglări hormonale specifice, însă, la fel se poate întâmpla și în perioada de sarcină sau în timpul menstruației. 
 

1.2. Test rapid! Care este tipul tău de ten? 

Ce fel de ten ai - generock.ro

 

Un test rapid pe care îl poți încerca este aplicarea unei hârtii matifiante. Tapotează ușor diverse zone ale feței cu această hârtie și apoi privește rezultatul la lumină. Dacă observi că o cantitate semnificativă de ulei a fost absorbită atât în zona T, cât și pe restul feței, este foarte probabil să ai tenul gras. Dacă este vorba doar de zona T, atunci tenul tău este unul mixt. Nu în ultimul rând, dacă fibra hârtiei nu a absorbit o cantitate vizibilă de sebum, tenul este uscat. Acesta este un simplu test pe care îl poți face, însă, cel mai recomandat este să ceri părerea unui dermatolog, mai ales dacă experimentezi roșeață, erupții cutanate, sau alte afecțiuni ale pielii. 
 

 2. Tot ce trebuie să știi despre tenul gras 

Pentru a putea pune bazele unei rutine de îngrijire adecvate, trebuie să te familiarizezi cu aspectele esențiale asociate tenului gras, respectiv rolul și funcțiile sebumului secretat de corp, cauzele producției excesive de sebum, dar și avantajele neașteptate ale tenului gras pe care le poți valorifica. 

 2.1. Ce este sebumul - definiție medicală, funcție și beneficii 

Sebumul este o substanță grasă, alb-gălbuie, constituit dintr-un amestec complex de lipide. Acesta este produs de glandele sebacee, glande care se regăsesc în număr mare în zona T, la nivelul scalpului, pe piept și pe spate. Principalul rol al sebumului este acela de protecție a pielii împotriva infecțiilor, a deshidratării, sau a razelor solare. Îndeplinește, totodată, o altă funcție importantă pentru organism, respectiv transportul vitaminei E sau a altor antioxidanți și substanțe nutritive din sânge în piele. Prin urmare, acest ulei natural secretat de corp este vital pentru menținerea sănătății țesutului cutanat. 

 

În plus, dermatologii susțin că există un avantaj major atunci când ai tenul gras, și anume, încetinirea procesului de îmbătrânire, deoarece sebumul contribuie la o mai bună elasticitate a pielii.  

 2.2. Care sunt cauzele excesului de sebum și cum îl poți ține sub control  

Fiecare tip de ten are atuurile și dezavantajele sale, iar cele mai comune „inconveniente” atunci când ai tenul gras sunt aspectul uleios, acneea și porii dilatați asociați excesului de sebum. Cu toate acestea, nu doar tenul gras se confruntă cu astfel de probleme. Dacă îți amintești cumva discuția de mai sus privind avantajele conexe secreției de sebum, printre ele se numără și rolul de hidratare a pielii. Atunci când pielea se simte deshidratată, aceasta are tendința de a genera și mai mult ulei. În acest context, un ten uleios nu este tocmai gras, ci doar foarte uscat. 

 

Din moment ce secreția excesivă de sebum este în strânsă legătură cu apariția acneei, factorii declanșatori pot fi similari. Tenul uleios se manifestă cu precădere în perioada de pubertate, cauzele fiind moștenirea genetică, dezechilibrul hormonal, stresul, igiena precară sau necorespunzătoare, cât și afecțiunile ginecologice. 

 

Alimentația joacă și ea un rol important în agravarea sau atenuarea excesului de sebum, de aceea, o dietă sănătoasă bogată în fructe, legume și alte produse neprocesate de natură organică este esențială pentru persoanele care suferă de probleme ale tenului. Nu sunt indicate produsele lactate sau alimentele cu indice glicemic crescut, iar aici vorbesc despre alimentele cu o concentrație mare de zahăr, prăjelile, pâinea albă, sau alte produse din cereale procesate.

 

Cu toate că dieta zilnică nu este neapărat considerată o cauză a tenului gras de către specialiști, există cu siguranță o corelație între regimul alimentar și sănătatea pielii noastre. Există persoane care au observat îmbunătățiri semnificative la nivelul pielii în urma respectării unei alimentații sănătoase, însă, nu toată lumea a obținut aceleași rezultate.

 

Stresul constituie o altă cauză care poate determina hiperactivitatea glandelor sebacee. Atunci când treci printr-o zi grea și se instalează stresul, sistemul nervos eliberează hormoni precum cortizolul. Acest hormon de stres favorizează creșterea nivelului de ulei secretat de glandele pielii, ceea ce poate duce la acnee severă sau pori înfundați și inestetici. 

 

Folosirea produselor cosmetice sau de igienă necorespunzătoare, dar și igiena precară, pot afecta semnificativ nivelul de sebum și aspectul pielii. Dacă observi că rutina ta de îngrijire nu dă rezultatele dorite, citește în continuare acest articol, unde voi prezenta cele mai frecvente greșeli de igienă care îți pot da eforturile peste cap. 
 

3. Sfaturi și trucuri de îngrijire a tenului gras sau seboreic 

Sunt situații în care nu poți combate definitiv tenul gras, iar acest lucru se întâmplă atunci când factorii genetici sunt implicați. În aceste condiții, igiena adecvată și o rutină de îngrijire bine pusă la punct te vor ajuta să menții nivelul de sebum sub control. 

 

 3.1. Rutina de îngrijire a tenului dimineața și seara 

Rutina de ingrijire a tenului - generock.ro

 

Dacă încă nu ți-ai conturat o rutină de îngrijire pentru cele mai importante momente ale zilei, fii fără grijă! Îți voi prezenta pașii esențiali pe care trebuie să îi urmezi în mod regulat pentru a vedea rezultatele dorite în cel mai scurt timp. 

 

  • Folosește un produs natural de curățare a tenului și clătește cu apă din abundență. Este foarte important să ne spălăm pe față în fiecare dimineață înainte de a aplica orice ser, cremă, sau machiaj, pentru a elimina excesul de sebum de pe suprafața tenului și pentru a evita astuparea porilor. Produsele de curățare naturale sunt o alegere adecvată indiferent de tipul de ten, de aceea, eu recomand un gel de curățare de origine vegană, fără parabeni, cu o formulă simplă, care să confere pielii o îngrijire delicată. 

  • Tonerul facial este un ingredient nelipsit din orice rețetă de îngrijire reușită. Cu ajutorul unei dischete demachiante, tapotează ușor tonerul pe toată suprafața tenului și pe gât, pentru a oferi un aspect radiant. Îți recomand alegerea unui toner pe bază de apă și ingrediente naturale, precum mentă, ceai verde, aloe vera, sau apă de trandafir. 

  • Serul este un alt element important al unei rutine de îngrijire ca la carte. Consistența unui astfel de produs este mai groasă decât a unui toner sau a unui spray facial, de aceea, este bine să fie folosit după toner. Poți folosi un serum cu vitamina C, care îmbunătățește elasticitatea pielii și conferă un aspect luminos, plin de vitalitate. 

  • Crema hidratantă nu trebuie omisă! Deși ai putea crede că tenul gras nu are nevoie de mai multă hidratare, nu te lăsa păcălită de aparențe. Așa cum am menționat anterior, deshidratarea determină glandele pielii să producă și mai mult sebum, așa că nu îți faci o favoare trecând peste acest pas al rutinei. O cremă naturală de față cu o consistență similară gelului este cea mai adecvata pentru tenul gras, deoarece nu încarcă porii și este absorbită ușor în piele. 

  • Ultimul și poate cel mai important pas este folosirea unei creme cu protecție solară. Ideal ar fi să te orientezi către un produs cu factor de protecție peste 30, astfel încât, să eviți daunele provocate de razele imprevizibile ale soarelui, cum ar fi ridurile sau roșeața. Dacă ți se pare că un astfel de produs aplicat peste crema hidratantă îți încarcă prea mult tenul, te poți interesa de o cremă de față hidratantă cu SPF inclus. 

 

Există, bineînțeles, numeroase produse care pot fi incluse în rutina de îngrijire, cum ar fi folosirea unui spray facial hidratant, însă, pașii de mai sus, în ordinea menționată, sunt fundamentali.  

 

3.2. TOP 3 ingrediente naturale pentru un ten cu aspect sănătos 

Top 3 ingrediente naturale - generock.ro

 

Dacă ești o cititoare fidelă a acestui blog, probabil ți-ai dat seama că sunt o susținătoare ferventă a produselor 100% organice, netestate pe animale, de aceea, îmi place să explorez potențialul ingredientelor provenite din mediul natural. Iată că și pentru problema tenului gras, mama natură ne-a pus la dispoziție o varietate de opțiuni de care putem profita. Iată câteva ingrediente naturale pe care vrei ca produsele tale cosmetice să le conțină: 

 

  • Extractul din arbore de ceai verde  

Bacteriile și excesul de sebum favorizează apariția iritațiilor și a acneei. Studiile arată că extractul de ceai verde poate reduce excesul de sebum și, în plus, are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Poți folosi ceaiul verde pe post de toner sau, de ce nu, îl poți folosi sub formă de cuburi de gheață pentru a calma zonele iritate și roșeața. 

 

  • Menta 

Este un fapt cunoscut că menta are puternice proprietăți antibacteriene. În plus, aceasta conține vitamina A, care ajută la diminuarea secreției de sebum, dar și acid salicilic, o substanță eficientă în combaterea acneei și curățarea porilor astupați. 

 

  • Cărbune activ 

Pe lângă întrebuințările medicale, cărbunele activ este un ingredient cosmetic tot mai des utilizat în tratarea punctelor albe și negre, acesta eliminând reziduurile și bacteriile de la nivelul pielii. Ajută, de asemenea, la prevenirea acneei, datorită proprietăților sale antibacteriene. 

 

  • Argila verde

Un alt ingredient natural extrem de apreciat de către persoanele cu ten gras, argila verde poate fi folosită în special în cadrul măștilor pentru față. Important este să nu o lași pe ten mai mult decât este recomandat, pentru că, în exces, poate usca pielea, ceea ce va înrăutăți problemele. 

 

4. Cele mai comune greșeli în rutina de îngrijire a tenului gras  

Dacă tot am menționat câteva bune practici care îmbunătățesc aspectul tenului gras sau seboreic, ar fi cazul să acorzi atenție și greșelilor care pot apărea în rutina ta de îngrijire, de care poate nici nu știai:

 

  • Nu abuza de hârtiile matifiante! 

Hârtiile matifiante se numără printre produsele favorite ale persoanelor cu ten gras, însă, efectele pe termen lung pot fi neplăcute. Aceste foi subțiri absorb uleiul natural al pielii și o usucă, ceea ce poate dicta glandelor sebacee să producă și mai mult sebum. Cu toate că efectele pe termen scurt sunt vizibile, nu este o variantă optimă pentru rutina zilnică. Cel mai bine ar fi să folosești un spray facial. 

 

  • Evită exfolierea excesivă! 

Exfolierea este un pas important în îngrijirea tenului gras, deoarece ajută la curățarea porilor astupați și eliminarea celulelor moarte. Ai însă grijă! Exfolierea frecventă poate usca și distruge stratul protector al pielii, de aceea, nu este recomandat să recurgi la această metodă mai mult de două ori pe săptămână. 

 

  • Nu cumpăra produse pe bază de alcool 

Cu toate că alcoolul oferă o senzație fresh și un aspect mat pe moment, efectele pe termen lung pot fi devastatoare! Tonerele faciale sau demachiantele pe bază de alcool pot usca pielea, ceea ce poate spori secreția de sebum și dilata porii. 

 

  • Nu uita să te demachiezi înainte de culcare 

Deși pare o informație banală, există multe persoane care omit acest pas esențial în viața de zi cu zi. Machiajul poate accelera procesul de îmbătrânire și poate crea un mediu prielnic pentru viruși și bacterii dacă este lăsat pe piele timp îndelungat. 

 

  • Nu aplica vaselină pe față sau corp  

Acest produs blochează porii, mai ales dacă ai ten acneic. Există alte alternative naturale la care poți apela, cum ar fi ceara naturală de albine. 

 

Informațiile pe care le-am prezentat mai sus sunt rezultatul unei cercetări amănunțite în domeniul dermatologic, bazate pe sfaturile oferite de specialiști autohtoni, dar și din afară, printre care se numără și Academia Americană de Dermatologie. Ai acum acces la cele mai importante trucuri pentru un ten sănătos și radiant, așa că nu ezita să le pui în aplicare! 

 

Fii frumoasă! 

 

 



 

Suport clienti 9:00 - 18:00

0745121328 client@generock.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!