Apariția ridurilor este inevitabilă pentru fiecare dintre noi, odată cu trecerea timpului. În anumite culturi ele sunt privite în mod pozitiv, fiind un simbol al autenticității și naturaleții, însă ridurile accentuate nu sunt deloc dezirabile din niciun punct de vedere. Deși formarea lor este un proces specific pielii, există metode prin care poți controla și încetini apariția lor. Aspectul tenului nostru depinde de stilul de viață și de eforturile pe care suntem dispuse să le depunem în acest sens. Ține cont de faptul că grija față de înfățișarea ta este o dovadă de iubire de sine și, pe termen lung, te va face să te simți bine cu tine, la orice vârstă. În continuare, vei afla mai multe despre riduri și cum să le tratezi.
Cuprins:
1. Ridurile - ce sunt și unde pot apărea?
1.1. Tipuri de riduri
1.2. Unde apar ridurile?
2. Cauzele apariției ridurilor
3. Metode de prevenire a apariției ridurilor
4. Estomparea ridurilor - remedii și tratamente
1. Ridurile - ce sunt și unde pot apărea?
Așa cum ai observat și tu, odată cu înaintarea în vârstă, organismul uman trece printr-o serie de modificări, iar pielea, cel mai mare organ al corpului, nu este scutită de efectele trecerii timpului. Una dintre modificările care apar la nivelul epidermei afectează înfățișarea acesteia, prin apariția unor cute, a unor pliuri sau a unor încrețituri, alături de alte imperfecțiuni, precum petele.
Ridurile apar din cauza transformărilor pe care le suferă atât pielea, cât și alte părți ale corpului uman. Deoarece aceasta devine mai subțire, mai uscată și mai puțin elastică, are o capacitate mai redusă de a se apăra în fața factorilor dăunători, cum sunt razele ultraviolete sau poluarea. Elementele responsabile pentru elasticitatea pielii sunt colagenul și elastina, iar acestea sunt produse în cantități din ce în ce mai mici în corp odată cu îmbătrânirea.
Trebuie să reții că fiecare dintre noi este diferit și că atât momentul în care încep să apară ridurile, cât și aspectul acestora variază de la persoană la persoană. Modul în care ele evoluează este influențat atât de factori externi, precum nivelul de poluare, expunerea la raze UV sau rutina de îngrijire, precum și de factori genetici.
Deși acest proces are loc în cazul tuturor, nu trebuie să te sperii. Există mai multe soluții care combat și previn efectele schimbărilor care au loc în organismul tău.
1.1. Tipuri de riduri
După natura și aspectul lor, ridurile sunt de mai multe feluri. Iată cele mai des întâlnite tipuri de riduri în rândul populației:
-
Ridurile de expresie
Acestea mai poartă și numele de riduri dinamice, deoarece inițial, nu au o natură permanentă, ci sunt temporare și apar din cauza repetării anumitor expresii faciale. Cu toate acestea, după o vreme, putem observa că ele se permanentizează și devin statice. Dacă nu vrei ca acest lucru să se întâmple, poți preveni procesul prin hidratare intensă, evitarea razelor UV, a fumatului și a lipsei somnului. Pe lângă consumul recomandat de apă, aplică și creme special create în acest scop.
-
Ridurile elastice
Ridurile de acest tip au aspectul unor pliuri și le poți observa la nivelul obrajilor, al buzei superioare și pe gât. Ele arată ca “o piele căzută” și, cu siguranță, le-ai văzut mai des la oamenii în vârstă. Tratamentul acestora necesită creme care au ca obiectiv restaurarea fermității pielii, cu acțiune antioxidantă. De asemenea, este esențială protecția solară și evitarea unor agenți dăunători, precum poluarea și fumul de țigară.
-
Ridurile gravitaționale
Scăderea nivelurilor de colagen și elastină contribuie la apariția acestui tip de rid, inevitabilă odată cu îmbătrânirea pielii. Ridurile gravitaționale au nevoie de tratamente mai speciale în vederea estompării, însă pot fi prevenite parțial prin aplicarea acelorași măsuri ca în cazul celorlalte categorii.
-
Ridurile de compresie
Uneori, în funcție de poziția în care dormi, pot apărea riduri acolo unde s-a creat un efect de compresie, din cauza pernei sau a așternuturilor și a presiunii corpului. Acesta este unul dintre motive pentru care este recomandat să dormi pe spate.
1.2. Unde apar ridurile?
Deși pot apărea pe aproximativ toată suprafața pielii, ridurile tind să se formeze în mod accentuat în anumite zone, mai ales pe față și pe mâini. Cele faciale sunt observabile pe frunte, în regiunea ochilor, dar și în jurul buzelor.
-
Ridurile din zona ochilor
Acestea apar adesea sub forma liniilor pe pleoapa inferioară sau la colțul ochilor (denumite în mod popular “talpa gâștei”, din cauza aspectului lor). Se numără printre primele riduri care apar, iar acest lucru este cauzat de faptul că pielea din jurul ochilor este extrem de fină. Uneori, grăsimea de sub piele poate migra, vasele de sânge se subțiază, pielea este mai puțin vibrantă, iar ridurile devin mai vizibile. În plus, dat fiind faptul că multe dintre expresiile faciale sunt construite cu ajutorul ochilor, prin contracția mușchilor, această zonă este predispusă la accentuarea liniilor fine.
-
Ridurile de pe frunte
Acestea reprezintă o sursă importantă de îngrijorare în ceea ce privește aspectului tenului printre persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Ele apar, cel mai des, din aceleași cauze ca ridurile din jurul ochilor: expresiile faciale repetate, realizate cu ajutorul musculaturii din acea zonă, reducerea nivelului de colagen și elastină, factori dăunători (deshidratare, expunerea la fum de țigară, poluare, expunerea la soare, dietă inadecvată, oboseala, consumul de alcool și altele).
-
Ridurile din jurul gurii
Ca în cazul celorlalte tipuri de riduri, cauzele apariției acestora în jurul gurii sunt similare, dar cel mai important este lipsa colagenului. Spre deosebire de cele din zona ochilor sau a frunții, ridurile din regiunea gurii au un impact mai puternic asupra înfățișării noastre și este bine să adoptăm o abordare preventivă, pentru a nu regreta ulterior. De la aplicarea cremelor cu colagen, până la protecția solidă în fața agenților nocivi, există numeroase măsuri la care putem apela, cu rezultate garantate.
2. Cauzele apariției ridurilor
Apariția ridurilor are loc treptat și este cauzată de factori variați, asupra cărora avem control în măsuri diferite - de la cei genetici, asupra cărora nu putem acționa, până la stilul de viață și rutina de îngrijire, pe care le putem controla aproape în totalitate. Iată cele mai importante cauze care duc la apariția ridurilor:
Scăderea nivelului de colagen și elastină
Aceste două elemente reprezintă, de fapt, proteine esențiale pentru aspectul pielii, deoarece îi asigură fermitatea și elasticitatea. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nostru nu mai produce aceleași cantități de colagen și elastină, iar acest lucru se reflectă în aspectul tenului nostru. Colagenul se găsește în mod natural în corp și poate fi identificat în țesuturile fibroase, care oferă susținere. Elastina, după cum sugerează și numele, este responsabilă pentru elasticitatea țesuturilor, oferindu-le capacitatea de a reveni, în urma întinderii sau contracțiilor, la forma inițială.
Expunerea la soare
Din nefericire, oricât de mult ne-am dori să petrecem timp la soare, bronzându-ne, consecințele expunerii îndelungate, fără protecție solară, sunt destul de grave. Radiațiile ultraviolete eliberează radicali liberi la nivelul pielii, “vinovați” pentru îmbătrânirea ei prematură. De asemenea, straturile de la suprafața pielii își reduc grosimea și este afectat nivelul de hidratare. Efectul cel mai vizibil îl reprezintă ridurile fine, în special în zona ochilor și a gurii.
Machiajul intensiv
Un alt factor care afectează nivelul celor două proteine menționate anterior este machiajul. Particulele cosmeticelor aplicate pe față sunt absorbite în ten și cauzează descompunerea colagenului și a elastinei. Este indicat să lași adesea tenul să respire, fără să îl încarci cu machiaj excesiv. De asemenea, nu uita să cureți tenul în fiecare zi.
Demachierea aspră
Deși procesul de demachiere este necesar la finalul fiecărei zile, anumite mișcări prea dure sau folosirea produselor cu componenți dăunători pot face ca ridurile să devină mai pronunțate. Riscul este acela ca pielea să piardă din tonus și elasticitate. Este nevoie de mișcări delicate, circulare, cu degetele sau cu o dischetă din material blând.
Fumatul și expunerea la fum de țigară
Dacă obișnuiești să fumezi, este cazul să reevaluezi această deprindere. Deoarece fumatul afectează aprovizionarea cu sânge a țesuturilor epidermice, pielea își pierde strălucirea și suplețea, iar expunerea la fumul de țigară aduce cu sine particule dăunătoare care intră în contact cu tenul tău și îi alterează echilibrul.
Poluarea
Mai multe studii științifice au descoperit o legătură între nivelul poluării din aer și apariția ridurilor. Agenții poluanți conțin radicali liberi care, alături de razele ultraviolete, afectează producția de colagen de la nivelul pielii, așa că există riscul formării ridurilor mai devreme decât ar fi normal. O soluție, în acest caz, este introducerea antioxidanților în regimul alimentar, dar și în rutina de îngrijire.
Lipsa somnului
În timpul nopții, atunci când te odihnești, au loc procese de regenerare în tot corpul, inclusiv la nivelul pielii. Așadar, dacă nu oferi suficientă atenție somnului, vei descoperi că acest stil de viață are un efect vizibil asupra aspectului pielii tale, inclusiv prin accentuarea ridurilor și a cearcănelor. De asemenea, stresul cauzat de oboseală afectează, printre altele, și tenul.
Factorii genetici
Oricât de mult ne-am dori să putem controla modul în care arătăm de-a lungul timpului, anumite aspecte sunt predeterminate de bagajul nostru genetic, moștenit de la părinți și de la celelalte generații anterioare. Prin urmare, dacă apariția accentuată a ridurilor este des întâlnită în familia ta, este posibil ca și tu să te confrunți cu aceeași problemă.
Lipsa hidratării
Elasticitatea și fermitatea pielii este întreținută nu doar de colagen, ci și de nivelul de hidratare al acesteia. O piele uscată este mai predispusă la riduri decât una îngrijită.
Lipsa unei rutine de îngrijire
Deși unele persoane sunt înzestrate în mod natural cu un ten de invidiat, nu toți avem parte de acest bagaj genetic, așa că este indicat să urmăm un ritual de îngrijire a tenului în mod consecvent și să-l hrănim cu substanțele de care are nevoie, prin intermediul cremelor și serumurilor.
3. Metode de prevenire a apariției ridurilor
Dacă vrei să întârzii cât mai mult formarea ridurilor, trebuie să afli că poți face asta, printr-o serie de metode.
Stimularea producției de colagen și elastină
În primul rând, este recomandat să asiguri tenului tău substanțele de care are nevoie pentru a se păstra tânăr, ferm și elastic. Pentru ca pielea ta să producă elastina și colagenul necesare, poți apela la exfoliere, care elimină celulele moarte și stimulează acest proces. Ai grijă ca scrubul folosit să fie unul blând, care să nu afecteze bariera protectoare a pielii. Adaugă suplimente de vitamina C în alimentație, fie prin alimente bogate în acest nutrient, fie prin tablete. De asemenea, asigură-te ca ai un aport de proteine sănătoase în corp, precum cele provenite din tofu, lapte, brânză de casă sau semințe.
Evitarea fumatului și a fumului de țigară
Așa cum bănuiești deja, expunerea limitată la fum de țigară și încetarea obiceiului de a fuma au un impact benefic asupra tenului, deoarece elimină factorii nocivi cu care el intră în contact.
Hidratarea
Pe lângă faptul că o piele hidratată își păstrează elasticitatea și luminozitatea un timp îndelungat, un nivel optim al hidratării ajută și la obținerea unui aspect estompat al ridurilor deja apărute.
Rutina de îngrijire potrivită pentru tenul tău
Odată cu depășirea vârstei de 20-25 de ani, este cazul să iei în calcul o rutină de îngrijire bine pusă la punct și să urmezi toți pașii necesari, de la curățarea tenului, până la aplicarea cremelor antirid și a altor tratamente. Rutina nu este însă suficientă, ea trebuie să includă produse de cea mai bună calitate, cu ingrediente de proveniență organică. De asemenea, aplică produse de make-up realizate din componente naturale, care nu încarcă și nu afectează tenul.
4. Estomparea ridurilor - remedii și tratamente
Chiar dacă ridurile au început să apară, nu trebuie să te îngrijorezi. Există numeroase produse și soluții care te ajută să reduci aspectul pronunțat al acestora, începând cu cremele pentru față. Pentru a oferi hidratare suplimentară, poți apela la măști, care au un efect intensiv.
Alege produse bogate în vitamina C și antioxidanți, care reduc efectele plouării, regenerând pielea. Asigură-te că exfoliezi corect pielea, proces care nu doar previne ridurile, ci le și reduce, prin eliminarea celulelor moarte, oferind un aspect întinerit tenului tău.
Un stil de viață sănătos, care include utilizarea produselor cosmetice organice, de înaltă calitate te va ajuta să câștigi lupta împotriva ridurilor. Elimină sursele de stres din viața ta, pune în practică metode de self-care și bucură-te de un ten suplu și lipsit de probleme.
Fii frumoasă!