Mulți bărbați își accentuează stilul masculin prin lăsarea bărbii să crească. Deși pare ușor la prima vedere, acest demers presupune parcurgerea mai multor etape și respectarea unor ritualuri de îngrijire. Află cum să întreții o barbă care să aducă un plus de valoare aspectului tău, folosind câteva trucuri simple și produse cosmetice sănătoase!
Cuprins
1. Îngrijirea bărbii de la zero: cum o crești, așa o ai!
1.1. Îngrijire barbă scurtă sau în curs de creștere
1.2. Îngrijirea bărbii: tunsoarea
1.3. Îngrijirea bărbii: igiena
2. Îngrijire barbă și mustață
3. Cum să îți aranjezi barba în funcție de forma feței
4. Cum se aranjează barba astfel încât să impresionezi sexul frumos
5. Îngrijirea bărbii în funcție de pilozitate: barba deasă versus barba rară
5.1. Îngrijire barbă deasă
5.2. Îngrijire barbă rară
6. Ce trebuie să conțină trusa de îngrijire a bărbii
1. Îngrijirea bărbii de la zero: cum o crești, așa o ai!
Dacă te-ai hotărât să-ți lași barbă, ești conștient că aceasta nu va crește peste noapte. Va trebui să ai răbdare până când firele de păr vor crește suficient de lungi, astfel încât să le dai o formă pe care mai apoi va trebui doar să o întreții.
1.1. Îngrijire barbă scurtă sau în curs de creștere
Așadar, primul punct pe listă este răbdarea. Recomand ca într-un interval de 4-6 săptămâni barba să fie lăsată să crească în mod natural. Astfel, firele de păr vor putea fi tunse uniform la momentul stilizării, iar ție îți va fi mai ușor să alegi stilul de barbă potrivit cu forma feței tale.
Un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și practicarea sportului pot ajuta la o creșterea mai rapidă a bărbii. În fond, firele de păr sunt alcătuite în cea mai mare proporție din proteine și grăsimi și au nevoie, pentru a fi în formă, de vitaminele B3, B5 și B9. Există pe piață inclusiv suplimente alimentare destinate sănătății părului, chiar și a celui din barbă.
1.2. Îngrijirea bărbii: tunsoarea
Tunsul bărbii este esențial pentru a avea o barbă bine îngrijită. Ia în calcul să investești într-o mașină de tuns de calitate și identifică tehnica potrivită pentru tine. În acest scop, îți poate fi utilă măcar o primă vizită la un salon de specialitate, acolo unde stilistul îți poate da forma bărbii pe care ți-o dorești și îți va putea oferi sfaturi utile despre întreținere și îngrijire.
1.3. Îngrijirea bărbii: igiena
Spălarea bărbii este deosebit de importantă, în special în stadiile incipiente de creștere. Resturile alimentare care pot rămâne între fire și celulele moarte ale pielii de sub barbă pot provoca mâncărimi, disconfort și un aspect inestetic. Pentru curățare, poți folosi șampoane speciale pentru barbă sau chiar șampon obișnuit pentru păr, eventual anti-mătreață sau cu acid salicilic. La modul ideal, acestea ar trebui să fie adaptate tipului tău de ten.
Șamponează barba, masează cu grijă până în profunzime, clătește bine, apoi, usuc-o cu blândețe, prin tamponare cu un prosop moale. Ștergerea prea energică a bărbii poate provoca despicarea firelor de păr sau încrețirea acestora.
Barba trebuie să fie spălată zilnic, la fel ca și restul feței. Poți folosi, de asemenea, o serie de produse pentru bărbați, de preferat naturale, organice, vegane, așa cum este uleiul pentru barbă cu ulei de argan, migdale și floarea-soarelui. Acesta îi va da strălucire și suplețe și va ajuta la aranjarea firelor rebele. În plus, acest tip de ulei se absoarbe repede și nu lasă urme grase.
Alte produse care pot fi utile pentru îngrijirea bărbii sunt cremele hidratante și scrub-urile exfoliante. Acestea din urmă ajută la curățarea pielii în profunzime, eliminarea stratului de piele moartă, care se poate coji și la combaterea acneei și a firelor incarnate. Poți opta și pentru seturi de îngrijire care să includă astfel de produse.
2. Îngrijire barbă și mustață
Nu doar barba necesită îngrijire și întreținere, ci și mustața. În ceea ce privește mustața, aceasta are nevoie, în general, să fie ajustată prin tunderea ușoară a vârfurilor rebele o dată la 3-4 zile.
Poți folosi pentru partea de jos, deasupra buzei superioare, mașina de tuns, iar pentru zona de sub nas o foarfecă specială. Dacă mustața ta opune rezistență la aranjare, poți folosi, pentru a-i da forma dorită, o ceară cu putere medie de fixare.
De asemenea, tunsul și ajustarea bărbii nu sunt suficiente pentru a-i da bărbii tale o formă armonioasă. Folosește zilnic un pieptene sau o perie pentru barbă, pieptănând barba de sus în jos. Astfel, vei „antrena” firele de păr, chiar și pe cele mai încăpățânate, să crească doar în această direcție. Suplimentar, poți folosi un produs de styling pentru o fixare ușoară.
3. Cum să îți aranjezi barba în funcție de forma feței
Forma bărbii ar trebui să fie adaptată formei feței tale, pentru că nu orice tip de tunsoare a bărbii avantajează pe oricine. În fond, scopul bărbii este să îți exprime personalitatea, să genereze un contrast, să îți evidențieze calitățile și să-ți ascundă eventualele defecte.
Pentru a beneficia la maximum de avantajul bărbii, solicită opinia unui stilist. Însă câteva sfaturi generale îți pot oferi și eu:
-
Forma feței pătrată
Cele mai potrivite tipuri de barbă pentru o formă pătrată a feței sunt cele mai scurte în lateral și mai bogate pe bărbie. De asemenea, poți opta pentru linii ascuțite și conturate pe lângă pomeți, fie cu ajutorul mașinii de tuns, fie cu aparatul de ras.
Tipuri de tunsori pentru fața de formă pătrată: circulară, regală, stubble (barba crescută de 4-5 zile; cel mai scurt tip de barbă), goatee (care se mai numește și cioc sau barbișon).
-
Forma feței rotundă
Dacă fața ta este rotundă, atunci trebuie să alegi un model de barbă care să dea senzația de alungire. Poți face acest lucru cu ușurință, bărbierindu-te în unghi de-a lungul pomeților. Pe bărbie, este util să lași barba să crească pe o suprafață cât mai mare.
Dacă, în schimb, nu vrei să ai o barbă foarte bogată, poți alege o tunsoare în formă de ancoră pe linia maxilarului.
Tipuri de tunsori pentru fața rotundă: Van Dyke, ancoră, balbo.
-
Forma feței dreptunghiulară
Fața de formă dreptunghiulară este caracterizată de un maxilar lat, pătrat și un chip mai degrabă lung decât lat. Poți cizela această formă modelându-ți barba astfel încât să acoperi unghiurile ascuțite din lateralele maxilarului. Păstrează-ți barba mai scurtă (sau deloc) în partea de jos, pe bărbie și mai lungă în lateral, pentru a-ți evidenția structura puternică a feței.
Tunsori recomandate pentru forma feței dreptunghiulară: gunslinger, mutton chops, chin strip, chin strap.
-
Forma feței ovală
Pentru o față cu forma ovală, aproape orice tip de tunsoare este potrivită. Poți să adopți stilul clasic sau hipster, în funcție de gusturile tale, fără probleme.
4. Cum se aranjează barba astfel încât să impresionezi sexul frumos
Studiile de specialitate arată că bărbații cu barbă sunt mai atrăgători pentru femei, ba chiar acestea sunt tentate să aleagă un partener cu barbă inclusiv pentru relații pe termen lung sau căsătorie. Barba este asociată cu o figură paternă, deci duce cu gândul la familie și copii. Așadar, un bărbat poate adopta un anumit look inclusiv în funcție de acești factori și de tipul de femeie pe care dorește să o impresioneze.
Iar acest fapt se explică inclusiv din perspectivă antropologică. Încă din cele mai vechi timpuri, o barbă bogată, cu fire sănătoase, a fost o expresie a masculinității, sănătății și puterii.
Tot studiile indică un succes mai mare în cazul bărbaților cu bărbi curate, bine tunse și îngrijite și în armonie cu forma feței lor. Grija față de propria persoană și de aspectul propriu denotă un potențial mai mare de a avea grijă și de prietenă, iubită, familie.
Ține cont întotdeauna ca barba ta să se completeze cu tunsoarea, astfel încât să alcătuiască un tot personalizat. Folosește produse de calitate pentru îngrijire: acestea vor fi benefice și pentru pielea ta și vor contribui la un aspect atrăgător. Optează pentru natural, vegan, bio – vei evita astfel iritațiile și potențialele efecte secundare neplăcute, printre care iritațiile și eritemul.
Femeile sunt foarte atente la detalii, așadar preocupă-te să fii tot timpul aranjat, să arăți și să miroși frumos. În orice caz, este bine să știi că între barbă și nivelul de testosteron există o legătură strânsă.
În ceea ce privește efectul bărbii în profesie, la locul de muncă și în relațiile de afaceri, aceasta denotă maturitate, hotărâre și seriozitate. Este mult mai probabil ca un client sau potențial partener să acorde mai multă încredere unui bărbat care poartă o barbă bine îngrijită, față de unul care nu poartă barbă deloc sau a cărui barbă are un aspect neglijent.
5. Îngrijirea bărbii în funcție de pilozitate: barba deasă versus barba rară
Ambele situații pot prezenta atât avantaje, cât și dezavantaje. Vestea bună este că există soluții pentru fiecare caz în parte.
5.1. Îngrijire barbă deasă
Barba deasă necesită o pieptănare frecventă, mai ales dacă este și lungă, pentru că este predispusă la încâlcire. De asemenea, cu siguranță nu îți dorești ca aceasta să „găzduiască” firimituri rebele care se pot ascunde în ea imediat ce ai terminat de luat masa. Barba deasă poate fi îmblânzită cu ajutorul produselor emoliente: creme, uleiuri, balsamuri.
5.2. Îngrijire barbă rară
Barba rară, în contrabalans, nu se pretează pentru lungimi mari. În schimb, poate fi ajustată într-o formă care să te avantajeze doar din tunsoare. Ritualul de îngrijire este necesar și în acest caz. Produsele de îngrijire, în schimb, trebuie să fie dintr-o gamă care să fortifice firul de păr. Barba nu se poate îndesi, însă poate fi făcută să pară mai deasă dacă este tunsă și pieptănată corespunzător.
Dacă ai optat pentru o barbă de lungime medie, trebuie să știi că modelarea acesteia cu ajutorul produselor de îngrijire poate fi făcută cel mai bine după ce firele de păr au atins dimensiunea de un centimetru.
Pieptănarea frecventă este recomandată în special persoanelor cu fire rebele, care cresc în mai multe direcții. Prin perierea și pieptănarea într-o singură direcție (în jos), vei ajuta firul de păr să capete o direcție constantă, aceea pe care ți-o dorești. Acest fapt va contribui la o aranjare mai precisă, în special dacă vrei să-i dai bărbii tale contururi drepte, cât mai aproape de perfecțiune.
Suplimentele alimentare pot fi utile pentru a obține fire de păr mai sănătoase și pentru a fortifica o barbă rară. Însă alimentația corectă este esențială. Pentru a crește puternice, firele de păr au nevoie de un nivel ridicat de proteine.
În cazul în care părul tău crește greu, este rar și subțire, îți poate fi utilă o vizită la specialistul endocrinolog. Acesta va putea determina dacă nivelul tău de testosteron este mai redus sau dacă se află în limite normale. În general, bărbații cu un nivel ridicat de testosteron au mai mult păr pe față și pe corp, iar firele sunt dese și puternice.
Calitatea părului de pe față, scalp și corp poate fi influențată și de stilul de viață și de obiceiurile nocive. Astfel, lipsa de somn sau somnul insuficient, consumul de alcool sau stupefiante și fumatul pot fi dăunătoare. În perioadele de suprasolicitare sau de stres ridicat, mulți bărbați se confruntă cu căderea părului sau cu subțierea firelor.
6. Ce trebuie să conțină trusa de îngrijire a bărbii?
Odată ce ți-ai ales și definitivat stilul de barbă, după ce ai identificat și produsele cosmetice potrivite pentru tipul tău de piele și păr, este neapărată nevoie să îți alcătuiești propria trusă pentru îngrijire.
Din aceasta nu trebuie să lipsească trimmerul, aparatul de ras, forfecuța, peria și pieptenele.
Anumite zone cu pilozitate, așa cum este mustața, vor fi mai ușor de tuns cu forfecuța, în timp ce barba este mai ușor de ajustat cu ajutorul trimmerului.
Aparatul de ras îți va folosi pentru a-ți păstra conturul liniilor și pentru zona de sub bărbie până înspre gât.
Peria și pieptenele sunt utile pentru curățare, descurcare, îndreptare și, așa cum ai aflat deja din rândurile de mai sus, pentru a influența firele de păr să crească într-o singură direcție.
Sper că ți-au fost utile toate aceste sfaturi, dacă te numeri printre bărbații care doresc să adauge un plus de farmec propriei înfățișări, ridicându-și astfel inclusiv nivelul stimei de sine.
Fii trendy!