SUPER PROMOȚIE | Produs Cadou + Livrare gratuită la comenzi de peste 160 lei

Hidratarea tenului - De ce să ții cont atunci când alegi produsele pentru rutina ta?

Hidratarea tenului - De ce să ții cont atunci când alegi produsele pentru rutina ta?

Fie că suferi de un ten uscat sau deshidratat tot timpul sau numai în lunile mai reci, știi deja că te confrunți cu o problemă mai mult decât neplăcută. Poți resimți mâncărime, senzație de piele care strânge, chiar dureroasă, plus că poate arăta inestetic, provocând roșeață, descuamare și textură neuniformă.
Din fericire, există modalități susținute de știință pentru ameliorarea, îmbunătățirea și prevenirea atât a unui ten uscat, cât și a unuia deshidratat. Există inclusiv sfaturi de îngrijire a pielii și produse cu beneficii dovedite, despre care voi vorbi mai departe.


Citește în continuare și află ce se întâmplă cu pielea ta atunci când se usucă sau se deshidratează și care sunt substanțele care să te ajute să ameliorezi astfel de probleme.
 

Ce vei afla aici:
 
  1. Despre hidratarea tenului - diferența între deshidratat și uscat

  2. Importanța hidratării tenului

  3. Ce sunt ceramidele și care este rolul lor în hidratarea tenului

  4. Pierderea transepidermică a apei explicată și cum afectează hidratarea tenului

  5. Umectanți utilizați în hidratarea tenului

  6. Hidratarea tenului acasă cu vitamine și uleiuri

  7. Cum îți hidratezi tenul în funcție de tipul lui


1. Despre hidratarea tenului - diferența între deshidratat și uscat

Pielea uscată și cea deshidratată au unele simptome comune, dar acestea sunt, de fapt, două probleme diferite ale pielii. Mai simplu spus, unui ten deshidratat îi lipsește apa, în timp ce cel uscat nu are ulei și nu produce suficient sebum în mod natural.

 

Tenul uscat 

Pielea uscată este un tip de ten, în timp ce deshidratarea este o afecțiune a pielii care poate afecta toate tipurile de ten, fie el gras, mixt, uscat sau sensibil.
În ceea ce privește simptomele, tenului uscat îi lipsește uleiul, prezintă semne de rugozitate, mâncărime, arată tern și obosit și poate prezenta semne ușoare până la severe de exfoliere.

Liniile fine sunt mai pronunțate, pielea se simte ca și cum ar strânge și este deosebit de sensibilă la condițiile meteorologice. De multe ori, simptomele nu se vor ameliora, în ciuda utilizării cremelor și serumurilor de hidratare, dacă nu folosești produsele corecte.

 

Tenul deshidratat

Pielea deshidratată este lipsită de apă. Similar cu tenul uscat, prezintă diverse simptome, inclusiv mâncărime, descuamare și iritare. Strânge, liniile fine par mai pronunțate și apar semne de iritare. Există o serie de factori care determină deshidratarea tenului.

Printre aceștia se numără și vremea, în special aerul uscat și vânturile reci. De asemenea, și aerul condiționat poate face ca apa să nu fie reținută de piele, la fel și dușurile prea fierbinți. Îngrijirea dură a pielii, precum exfolierea fizică, este un alt vinovat, deoarece poate elimina uleiurile naturale ale tenului, ceea ce va permite apei să se evapore de la suprafața pielii.

Și dieta joacă un rol important în nivelul de hidratare a pielii. Alcoolul, cafeaua, alimentele procesate și alimentele bogate în sodiu elimină umezeala și lasă pielea predispusă la deshidratare.
 

Când vine vorba de îngrijirea tenului, există două abordări, care nu sunt interschimbabile - hidratarea pielii din interior și hidratarea pielii din exterior. Ambele au același scop, și anume combaterea uscăciunii și a deshidratării, prevenirea semnelor premature ale îmbătrânirii și a celor provocate de mediul exterior, dar funcționează diferit pe ten. Hidratarea din interior se referă la cantitatea de apă reținută în celulele pielii, iar cea exterioară se referă la stratul protector care se așază pe suprafața tenului. Bariera lipidică, grasă acționează ca un sigiliu păstrând umiditatea în interior și previne pierderea apei transepidermice, despre care vei găsi mai multe mai jos.

Pielea ta are nevoie de ambele tipuri de hidratare pentru a rămâne sănătoasă și vibrantă. Cea interioară oferă apă adânc în celule, iar cea exterioară împiedică evaporarea acesteia.

Crema hidratanta - generock.ro


2. Importanța hidratării tenului

Corpul uman necesită o hidratare adecvată pentru a îndeplini funcțiile esențiale necesare supraviețuirii. Majoritatea oamenilor pot trăi doar aproximativ trei zile fără apă deloc. Acest lucru are sens atunci când iei în considerare că, în mod natural, corpul uman este compus din până la 60% apă. 

Cu toate acestea, dincolo de menținerea în funcțiune la parametri optimi a organelor vitale, hidratarea te ajută să-ți hrănești pielea (care este, de fapt, cel mai mare organ al corpului). Dacă vrei să lupți împotriva ridurilor și să dai strălucire tenului, nu-ți permite să te deshidratezi. Iată cum ajută hidratarea în îngrijirea pielii: 

  • îmbunătățește elasticitatea - aceasta ajută pielea să lupte împotriva gravitației și să rămână tânără. Cu cât pielea este mai elastică, cu atât este mai puțin predispusă să se lase și la riduri.

  • curăță corpul de toxine - organismul este supus zilnic unor cantități masive de toxine, iar unul dintre cei mai mari vinovați este și cel imposibil de evitat: aerul. Indiferent că ești la interior sau la exterior, aerul este plin de poluanți care îți pot afecta negativ sănătatea, care vor avea efecte vizibile și asupra tenului. Însă, o hidratare corectă va ajuta la eliminarea acestor toxine din corp.

  • îmbunătățește aspectul ridurilor fine și oferă strălucire tenului - menținerea unui ten hidratat are ca efect umplerea liniilor fine, redând astfel un aspect de piele întinsă, tânără și uniformă;

  • reglează producția de sebum - dacă ai un ten gras, primul instinct ar putea fi să folosești mai puține produse de hidratare sau chiar deloc. În realitate, nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Pentru unii oameni, o hidratare insuficientă poate face corpul să producă și mai mult ulei pentru a suplini uscăciunea. Însă, când te hidratezi atât din interior, cât și din exterior, este posibil să observi că pielea devine mai puțin grasă în timp.
 

3. Ce sunt ceramidele și care este rolul lor în hidratarea tenului

 

Partea superioară a epidermei se numește stratum corneum și aceasta este bariera de protecție a pielii, care împiedică pătrunderea materiilor străine în corp, păstrând în același timp apa din interiorul celulelor pielii.

Stratum corneum conține ceramide, care sunt lipide (grăsimi) ce apar în mod natural în piele și keratină. Ceramidele joacă un rol cheie în sănătatea pielii și reprezintă mai mult de jumătate din compoziția acesteia.
Modul în care acestea funcționează în raport cu celulele pielii este adesea comparat cu cărămizile și mortarul - gândește-te la celule ca fiind cărămizile, iar ceramidele mortarul.

În esență, ceramidele țin celulele la un loc, formând un strat protector pentru a preveni deteriorarea factorilor de stres din mediul înconjurător și pierderea de umiditate. Dacă stratum corneum este slăbit, diverși factori externi pot face “fisuri” în ceramide (mortarul), care slăbesc stratul de celule. Acest lucru înseamnă că apa se poate evapora mai ușor de pe piele printr-un proces numit pierderea transepidermică de apă.

 

 4. Hidratarea tenului pe timp de iarnă și de vară


Sezonul influențează puternic ritualul de hidratare a pielii. Iarna, vântul și aerul rece produc senzația de asprime, iar tenul tău are tendința de a se usca mult mai repede. Vara, în schimb, este nevoie de o atenție sporită la efectele razelor solare, fiind nevoie de cremă cu protecție SPF, ca să îți aperi pielea de efectele nocive ale UV-ului.

Persoanele cu ten uscat ar face bine să folosească chiar uleiuri hidratante pentru a își hrăni pielea în perioada sezonului rece. Și chiar dacă este iarnă, acest lucru nu înseamnă că te poți dezice de crema de protecție solară. Specialiștii recomandă aplicarea unui fond de ten cu SPF.

Curățarea este foarte importantă pe perioada sezonului cald, întrucât transpirația excesivă poate duce la o acumulare a sebumului și la o îmbâcsire a acestuia. De aceea, dimineața este indicat să folosești un gel sau o spumă de curățare, iar seara să te demachiezi foarte bine, chiar dacă nu ai purtat deloc machiaj în acea zi.

Pastrarea curateniei tenului - generock.ro

 

5. Umectanți utilizați în hidratarea tenului

Umectanții sunt substanțe care atrag umiditatea din mediul înconjurător și o leagă de piele. De asemenea, au capacitatea de a atrage apă din straturile mai adânci ale pielii către stratul exterior pentru a menține nivelurile de hidratare.

Pielea ta conține în mod natural următorii umectanți importanți: 

  • Aminoacizii, care sunt elementele constitutive ale unui ten sănătos. Dacă celulele nu au suficienți aminoacizi atunci când produc colagen, elastină și alte proteine și fibre, poate rezulta o piele subțire și aspră. Unii aminoacizi acționează și ca umectanți, atrăgând apa din atmosferă spre piele.

  • Acidul hialuronic, care este un umectant excepțional ce poate reține până la 1000 de ori greutatea sa în apă. Este o moleculă de zahăr care apare în mod natural în corpul tău și se găsește în piele și articulații, ajutând la menținerea rezistenței și elasticității acesteia. Conținutul de acid hialuronic din corp scade odată cu înaintarea în vârstă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care pielea mai matură poate deveni ușor deshidratată.

Alți umectanți includ: 

  • Aloe Vera: este un excelent umectant natural, care crește hidratarea, înmoaie pielea și ajută la îmbunătățirea aspectului liniilor fine;

  • Glicerina: poate fi derivată din uleiuri vegetale, zahăr fermentat sau creat sintetic. Este un puternic umectant, poate reține de mai multe ori greutatea sa în apă și ajută pielea să mențină o barieră sănătoasă de protecție a pielii;

  • Acidul lactic: este unul dintre acizii alfa-hidroxi populari care acționează atât ca umectant, cât și ca exfoliant chimic. Acidul lactic este derivat din lapte și, precum și proprietățile sale hidratante, este cunoscut pentru accelerarea regenerării celulelor.

 

6. Hidratarea tenului acasă cu vitamine și uleiuri
 

Multe uleiuri și tipuri de ceară naturale au proprietăți ocluzive, ceea ce înseamnă că ele creează o peliculă subțire peste piele pentru a preveni pierderea apei.

Ingredientele naturale cu astfel de proprietăți includ: 

  • untul de shea;

  • uleiul de squalene;

  • uleiul de jojoba;

  • untul de semințe de cacao;

  • uleiul de semințe de afine.

Ele ajută pielea să păstreze umezeala, ameliorând inflamații și afecțiuni ale pielii, care sunt declanșate atunci când bariera pielii este perturbată.

Pielea uscată nu are ulei natural (sebum), deci este important să-i oferi un sprijin suplimentar prin includerea produselor potrivite pe bază de ulei în rutina de întreținere a pielii pentru a completa lipsa de sebum.

Ingredientele umectante (care atrag umiditatea în celule) și ingredientele ocluzive (care sigilează umiditatea) vor funcționa împreună pentru a restabili sănătatea pielii uscate și deshidratate.

Vitaminele joacă un rol important și în menținerea nivelului optim de hidratare a pielii. 

Vitamina A
Pielea dură și uscată este un semn comun al deficitului de vitamina A. Aceasta ajută la menținerea unei funcționalități sănătoase a dermei și epidermei, care, la rândul său, minimizează pierderile transepidermice de apă.

Vitamina B5
Ajută la menținerea unui ten moale și are un efect antiinflamator care poate contribui la stimularea vindecării pielii, în timp ce proprietățile sale hidratante absorb umezeala din aer.

Vitamina B3
Cunoscută și sub numele de niacinamidă, această vitamină solubilă în apă acționează pentru a întări bariera slăbită (stratul cornos) prin creșterea nivelului de lipide naturale de pe suprafața pielii, reducând astfel inflamația și pierderea de apă.

Vitamina C
Apare în mod natural în straturile din dermă și epidermă ale pielii. Lipsa vitaminei C poate duce la deshidratarea pielii. Suplimentarea vitaminei C, fie pe cale orală, fie locală, poate ajuta la restabilirea nivelului de umiditate și la scăderea pierderii transepidermice de apă.

 

7. Cum îți hidratezi tenul în funcție de tipul lui

 

Acum că știi toate aceste informații, trebuie să-ți dai seama cum poți să le folosești și cum le poți pune în practică.

Așadar, ce înseamnă acest lucru pentru tine și alegerea de îngrijire a tenului?

În primul rând, trebuie să-ți dai seama dacă ai de-a face cu un ten uscat sau unul deshidratat. Apoi, așa cum am menționat mai sus, este esențial să optezi pentru ingrediente ocluzive și umectante. De asemenea, vei dori să incluzi și un amestec de vitamine care ajută la reținerea apei în piele.

 

Este foarte important să știi că toate tipurile de ten au nevoie de îngrijire, deci inclusiv de hidratare. Astfel: 

 
  • Ten normal: nu este nici gras, nici uscat. Este caracterizat de o producție de sebum echilibrată și o bună circulație a sângelui. Când vine vorba de îngrijire și hidratare, nu are nevoie de foarte multe. O rutină de bază, care presupune o cremă și un serum hidratante (alege din cele care conțin ceramide și umectanți) și exfoliere (acidul lactic este o opțiune bună) de două-trei ori pe săptămână ar trebui să fie suficientă.

  • Ten gras: este caracterizat de un aspect uleios. Este predispus acneei și este rezultatul unei producții de sebum în exces. Hidratarea interioară este obligatorie, dar la fel și cea exterioară. Folosește o cremă hidratantă lejeră, care să ajute la echilibrarea producției de sebum.

  • Ten uscat: este caracterizat de piele cu rugozități și o textură neuniformă. Se poate simți ca și cum ar strânge și este ușor iritabilă. Asigură-te că te hidratezi corect, bând multă apă, iar la exterior folosește produse cu umectanți și ceramide pentru a compensa lipsa de sebum.

  • Ten mixt: este o combinație dintre tenul uscat și cel gras. În general, zona T este grasă, iar fruntea și pomeții sunt uscați. Hidratarea este necesară și în acest caz. S-ar putea să vrei să folosești produse diferite și potrivite pentru fiecare dintre zone: grase și uscate.

  • Ten sensibil: dacă tenul tău se înroșește când mănânci picant sau dacă reacționează la produse noi, atunci s-ar putea să ai un ten sensibil. Întotdeauna testează produsele pe o zonă mică, pe bărbie sau pe gât și așteaptă 24h pentru a vedea cum reacționează pielea. Alege produse hidratante care nu conțin uleiuri esențiale, parfum sau alcool, acestea fiind, în general, substanțe iritante.

 

Prin urmare, hidratarea tenului este o parte importantă a oricărei rutine de îngrijire și nu trebuie să lipsească nimănui, indiferent de tipul de ten. Așadar, asigură-te că folosești produsele care conțin substanțe hidratante atât pentru interior, cât și pentru interior.

 Produse benefice - generock.ro

Fii frumoasă!


 


 







 

Suport clienti 9:00 - 18:00

0745121328 client@generock.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!