SUPER PROMOȚIE | Produs Cadou + Livrare gratuită la comenzi de peste 160 lei

Acneea - tot ce trebuie să știi de la prevenție și cauze, până la tratare

Acneea - tot ce trebuie să știi de la prevenție și cauze, până la tratare
Cu toate știm cum arată coșurile care ne apar pe față și cât de mult ne afectează buna dispoziție, însă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă acneea? De unde provine sau ce cauze o determină? Ei bine, dacă te confrunți cu această afecțiune dermatologică, trebuie să știi că ea poate fi determinată de o mulțime de lucruri și este la fel de comună atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți, afectând aproximativ 80% din persoane. 
 

De aceea, în articolul de mai jos vei descoperi ce este tenul acneic, vei înțelege cum să îl identifici pe al tău, care spot fi cauzele, simptomele și, nu în ultimul rând, tratamentul potrivit pentru a scăpa de această afecțiune. 
 

Cuprins:

 1. Ce este acneea

 2. Tipuri de acnee

2.1 Acneea vulgară

2.2 Acneea rozacee

2.3 Acneea hormonală

2.4 Acneea juvenilă

 1. Cum se manifestă acneea - simptome

 2. Cauzele acneei 

 3. Tipuri de ten acneic

 4. Cum se previne acneea

 5. Îngrijirea tenului acneic

 6. Tratamente pentru acnee

8.1 Tratament medicamentos și profesional pentru acnee

 

1. Ce este acneea 

Despre acnee se poate spune că este o afecțiune cronică, inflamatorie a pielii, care provoacă pete și coșuri, în special pe față, dar și pe umeri, spate, gât, piept și brațe. Punctele albe, punctele negre, chisturile și nodulii sunt considerate tot tipuri de acnee.

 

Ea apare frecvent în timpul pubertății, când glandele sebacee se activează, dar poate fi prezentă la orice vârstă. Nu este periculoasă, însă poate lăsa cicatrici ale pielii și, de asemenea, poate avea cauze mult mai grave, interne, care țin de o problemă a organismului. 

 

Pielea umană are pori care se conectează la glandele uleioase de sub piele, iar foliculii leagă glandele de pori. Aceștia din urmă sunt ca niște saci mici care produc și secretă un lichid, numit sebum. El transportă celulele moarte ale pielii prin foliculi până la suprafața tenului. De exemplu, părul de pe față crește prin foliculi. Coșurile apar atunci când aceștia se blochează și sebumul se acumulează sub piele. De asemenea, odată expuși la mediul exterior se infectează cu bacterii și, astfel, se produce inflamarea lor și apariția pustulilor. Propionibacterium acnes (P. acnes) este numele bacteriilor care trăiesc pe piele și care contribuie la infectare coșurilor. Acneea severă este o afecțiune care are la bază acest tip de coșuri, iar tratamentul ei este mult mai complicat și mai îndelungat decât cel clasic. 
 

2. Tipuri de acnee 

Acestea sunt extrem de multe, însă trebuie să știm ce acnee avem pentru a găsi soluții de tratare. Persoanele cu acnee ușoară pot avea câteva puncte albe și negre și câteva, dar nu mai mult de 10, coșuri roșii inflamate numite papule sau pustule. 

 

Când avem acnee moderată putem observa multe puncte negre și puncte albe, precum și până la 30 de coșuri de acnee roșii, inflamate.Probleme cu acneea - generock.ro

Acneea severă include prezența nodulilor și a chisturilor sau a numeroase erupții pe diferite părți ale corpului - față, spate, gât și piept. Acesta sunt mai greu de tratat și, de obicei, se vindecă cu cicatrici. 

 2.1 Acneea vulgară 

Aceasta este extrem de întâlnită la pubertate, dar continuă și în viața de adult tânăr. Chiar dacă nu pune viața în pericol, afectează stima de sine și înfățișarea unei persoane și, de asemenea, poate declanșa tulburări emoționale serioase. Ea este prezentă la ambele sexe și cu cât apare mai devreme, cu atât este mai severă. Practic este o afecțiune a foliculului sebaceu care nu lasă sebumul să fie eliminat prin pori și, astfel, apar coșurile roșii, inflamate și dureroase sub piele. 

 

Cauzele acneei vulgare sunt: predispoziția genetică, sebum excesiv, existența Stafilococului Epidermidis, schimbări hormonale sau utilizarea produselor necorespunzătoare de igienă. 

 

Acest tip de acnee poate fi: 

 
 • comedoniană - când apar puncte negre și puncte albe inchistate pe frunte și obraji;

 • papulo-pustuloasa - localizată la nivelul feței, spatelui și decolteului și se evidențiază prin leziuni roșii, dureroase, profunde și inflamate cu conținut purulent;

 • conglobată - apare pe față, piept, spate, brațe, scalp, fese, are comedoane, abcese de puroi, papule, pustule și de cele mai multe ori lasă cicatrici pe față;

 

Tratamentul acneei vulgare trebuie să aibă loc după consultația cu un dermatolog. 
 

2.2 Acneea rozacee 

Pielea înroșită este un lucru normal, dar atunci când aceasta persistă se poate să suferi de acnee rozacee sau cuperoză. Ea este o afecțiune dermatologică cronică și se manifestă prin înroșire, ten sensibil, bubițe asemănătoare cu coșurile și vinișoare vizibile pe ten. 

 

De cele mai multe ori, fața se umflă și este inflamată în cazul acneei rozacee, iar medicul trebuie consultat încă de la primele simptome.
 

 2.3 Acneea hormonală 

Se crede că principala cauză este creșterea androgenului. Acesta este un tip de hormon al cărui nivel crește atunci când începe adolescența. La femei, el se transformă în estrogen.

 

Creșterea nivelului de androgeni determină intensificarea sebumului de sub piele. Glanda mărită produce mai mult sebum. Dacă acesta este excesiv poate descompune pereții celulari din pori, provocând dezvoltarea bacteriilor și creșterea coșurilor. 

 

De cele mai multe ori, apare la adolescenți, dar și la femeile însărcinate, iar în acest caz se numește acnee neo-natală. Acest tip de afecțiune dermatologică hormonală poate fi tratată doar cu ajutorul unui medic, pentru că se pot prescrie medicamente puternice, ce nu se pot administra fără îndrumare. 
 

 2.4 Acneea juvenilă 

Aceasta apare la adolescenți, începând cu vârsta de 14 ani, deoarece, glandele sebacee secretă în mod exagerat sebumul. Ea depinde de nivelul de androgeni și estrogeni și poate afecta atât fetele, cât și băieții. De cele mai multe ori, cu produsele cosmetice potrivite ea trece de la sine, însă dacă apar chisturi dureroase și pori inflamați, trebuie consultat un medic dermatolog. 

 

Pe lângă acestea, mai există și acneea chistică. Este un tip sever, similar cu nodulii și se formează atunci când stratul mai profund al pielii se inflamează. Diferența este că ele conțin puroi. Aceste bucăți roșii sunt moi, dureroase și dificil de tratat, iar de cele mai multe ori, necesită o vizită la un dermatolog. Acneea chistică poate lua diferite forme, iar severitatea ei variază, de asemenea.
 

3. Cum se manifestă acneea - simptome 

Acneea apare pe față, dar și pe umeri, spate, brațe, etc, și poate avea simptome multiple. De asemenea, există o mulțime de tipuri, iar acestea se diferențiază prin erupții și simptome, precum:  

 • punctele albe - se formează atunci când un por închis devine afectat de ulei și celule moarte ale pielii. Apare ca o umflătură albă pe suprafața tenului;

 • punctele negre - porul este dilatat și doar parțial înfundat, iasă rămâne deschis. Acestea devin negre atunci când uleiul și celulele moarte ale pielii intră în contact cu  oxigenul din aer;

 • papule - sunt coșuri mici, roșii, tari. Se formează atunci când bacteriile sunt prinse într-un por;

 • pustule - sunt similare cu papulele, dar conțin puroi format din celule albe moarte;

 • noduli - leziuni mari inflamate care apar atunci când un coș se extinde în straturile mai profunde ale pielii;

Tipuri de acnee - generock.ro

Durata acneei variază de la persoană la persoană. Când ea se dezvoltă în anii adolescenței, nu este privită ca o problemă foarte gravă, însă dacă avem coșuri dureroase și suntem la vârsta de 20 și ceva de an, trebuie investigată cauza. Din păcate, unii oameni se luptă cu acneea chiar și până la maturitate, De fapt, aproximativ 3% dintre adulții peste 35 de ani continuă să aibă acnee gravă. 
 

4. Cauzele acneei 

Cauzele acneei la adulți și la adolescenți sunt destul de asemănătoare și extrem de multiple de ambele părți:

 • schimbări hormonale;

 • stres, anxietate;

 • lipsa somnului;

 • apariția menstruației;

 • spălarea feței cu apa de la robinet;

 • folosirea produselor cosmetice nepotrivite tipului de ten;

 • nehidratarea corectă e feței;

 • producerea sebumului în exces;

 • foliculi de păr blocați;

 • bacteriile din mediul exterior;

 • moștenirea genetică;

 • folosirea excesivă a make-up-ului;

 

5. Tipuri de ten acneic 

Foarte multe persoane consideră că tenul gras, seboreic este singurului predispus la apariția coșurilor, însă adevărul este că orice tip de piele o poate dezvolta. Astfel, există:

 • ten seboreic cu acnee;

 • ten uscat acneic;

 • ten deshidratat acneic;

 • ten sensibil acneic;

 • ten mixt acneic;

 • ten alipic acneic;

 

6. Cum se previne acneea 

Pentru a preveni acneea trebuie să ținem cont de câteva sfaturi de mai jos:

 

Spalarea fetei - generock.ro

 • Ne spălăm fața de cel mult două ori pe zi, cu produsele potrivite tipului nostru de ten;

 • Nu spargem coșurile și nu scoatem singure punctele negre;

 • Orice intervenție cosmetică o vom face la un cosmetician;

 • Nu atingem fața;

 • Înainte de a începe rutina ne spălăm mereu pe mâini;

 • Evităm folosirea machiajului pe cât posibil;

 • Aplicăm obligatoriu protecție solară din două în două ore;

 • Nu dormim niciodată machiate;

 • Îți recomand să schimbi fața de pernă după ce ai folosit-o câte o dată pe fiecare parte, la fel și în cazul prosopului;

 • Folosim misturi pentru reîmprospătare, mai ales vara; 

 • Nu adormim niciodată cu make-up pe față;

 

7. Îngrijirea tenului acneic 

Tratarea acneei acasă se poate face foarte simplu folosind produsele potrivite și pașii esențiali:

 • curățarea tenului acneic - acest lucru trebuie făcut dimineața și seara. Este important să eliminăm tot surplusul de sebum și bacteriile adunate de peste noapte sau din timpul zilei;

 • exfolierea tenului acneic - trebuie să ne exfoliem pielea de 2-3 ori pe săptămână, dar este indicat să folosim produse naturale pentru ten, ca să nu îl irităm;

 • folosirea unei măști pentru ten acneic - indiferent că avem o piele grasă sau uscată, măștile naturale pentru față sunt bogate în vitamine, conțin acizi grași Omega6 care hidratează pielea, vindecă acneea, strâng porii și reduc aspectul cicatricilor;

 • adăugăm un serum - acesta acționează în profunzime și curăță porii;

 • hidratăm - indiferent de tipul de ten pe care îl avem, hidratarea este cea mai importantă parte după curățare. 

 

Pe lângă acești pași este esențial să eviți pe cât de mult posibil purtarea machiajului. Acesta îți astupă porii și încurajează dezvoltarea bacteriilor pe față. De asemenea, îți recomand să nu mai folosești bureței pentru aplicarea lui, deoarece, sunt o sursă foarte mare de microbi, mai ales dacă nu îi curățăm bine după fiecare utilizare. Este mai bine să ne orientăm către pensule de machiaj, pentru că nu infectează coșurile. 


8. Tratamente pentru acnee 

Nu există nici un remediu standard pentru acnee, dar tratamentele pot preveni noile erupții să apară, însă el se aleg după gravitatea problemei. 

 

O rutină bună de îngrijire a pielii este adesea prima linie de apărare pentru acneea ușoară, dar uneori este necesar un tratament pentru a menține pielea sănătoasă. În primul rând, trebuie să îți creezi o rutină de skincare, pentru dimineață și seară. 

Curatarea tenului - generock.ro

 

În al doilea rând, tratamentul antiacneic se poate face și pe cale orală, dar trebuie să consulți un medic dermatolog, pentru că doar el te poate îndruma către soluții cu efecte benefice. 

 

În ceea ce privește acneea de pe spate, ea poate apărea și la femei și la bărbați, iar de cele mai multe ori, produsele folosite pentru ten sunt potrivite și pentru decolteu, umeri și spate. De asemenea poți folosii remedii anti acnee medicamentoase sau naturiste. 
 

Dacă vorbim despre tratamentul petelor post acneice și semne, îți recomand folosirea produselor cosmetice care acționează asupra uniformizării pielii, cum sunt cremele naturale pentru acnee sau serumuri cu Vitamina C.
 

8.1 Tratament medicamentos și profesional pentru acnee 

Pe lângă ce facem noi acasă, îngrijirea tenului acneic, trebuie realizată și la cosmetician. Punctele negre și coșurile trebuie scoase cu ajutorul unui tratament de extracție. 
 

De exemplu, tenul trebuie să stea la băi de abur și infuzii, pentru ca comedoanele să fie cât mai ușor de scos. Te sfătuiesc să nu realizezi tu această procedură acasă, singură, pentru că nu vei face decât să infectezi și mai tare pustulii, iar în acest fel coșurile se vor dezvolta mai repede. 
 

Tratamentele eficiente pentru acnee se realizează împreună cu un dermatolog și folosind produse cosmetice naturiste, care nu inflamează pielea deja afectată. 
 

Așadar, ia în considerare sfaturile de mai sus și scapă de acnee folosind produsele naturiste potrivite. De asemenea, nu uita de vizita la dermatolog, pentru că este extrem de importantă. 


Fii frumoasă!
 

  

Suport clienti 9:00 - 18:00

0745121328 client@generock.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!